Istorija Oklagije

Prva civilizacija za koju se zna da je u njeno vreme korišćena Oklagija su Etrurci. Ovaj narod se doselio iz Male Azije do severne Italije, tako da se pretpostavlja kako je Italija prva država na svetu čiji su stanovnici bili ti koji su kao pomoćni alat u kuhinji koristili Oklagiju.

Oklagija iz rimskog doba

Oklagija iz rimskog doba

Za pripremu svoje inventivne hrane, Etrurci su razvili širok spektar alata za kuvanje, uključujući i oklagiju. Iako pisani recepti nisu postojali sve do četvrtog veka pre Hrista, Etrurci su dokumentovali svoju ljubav prema hrani i njenoj pripremi u muralima, na vazama i na zidovima svojih grobova. Svoje kuvanje su pokazivali sa ponosom kao i valjanje testa sa oklagijom. Pretpostvlja se da su prve oklagije bile dugačke i koristile su se za oblikovanje testa i hleba koji su nazivali Puls. U Americi su do pojave prve oklagije, domaćice i kuvari testo valjali rukama, a kasnije i flašama. Tokom istorije oklagije su rađene od različitih materijala: pečene gline, glatke grane sa skinutom korom, od keramike….Razvojem proizvodnje hleba i peciva, proizvodnja oklagije se razvila iz južne ka zapadnoj i severnoj Evropi. Oklagija se u tim krajevima počela proizvoditi od drveta koje se seklo u šumama. U francuskoj su usavršili pravljenje oklagije, tako što je srednji deo i dalje ostao deblji, dok su krajeve stanjili, tačnije zašiljili na krajevima, te je tom promenom još više bio olakšan rad sa oklagijom. Staklo je još uvijek popularno u Italiji za obradu testa. Rashlađene boce vina i dalje se smatraju idealnim za valjanje testa. Kina je zemlja poznata po svojim oklagijama od  porculana sa predivnim ukrasima oslikanim na površini. Sama sredina porculanskih oklagija često znaju biti ispunjene hladnom vodom (isti princip kao i rashlađene vinske boce), a na završetcima je bila pluta ili plastični čepovi.

Reljefna oklagija

Reljefna oklagija

Oklagije našeg modernijeg vremena se prave i dalje od drveta javora, oraha, ali smo tragajući za pričom o oklagiji na internetu, pronašli oklagije napravljene od silikona, porculana, nerđajućeg čelika, stakla, keramike, akrila, bakelita, bakra, mesinga, inoksa, mermera, plastike pa čak i aluminijuma. Najinteresantnije su nam bile svakako oklagije od drveta na čiju su površinu urezbarene razne aplikacije u obliku životinja, biljaka i raznih šara. Svakako su zanimljive i oklagije od silikona koje na svojoj površini imaju reljefne aplikacije, koje ostavljaju fantastičan trag na testu.

Međutim, da li oklagija ima svoju budućnost i može li doživeti neku novu inovaciju. Ivone Beker predstavio novo patentiranu oklagija koja je perforisana i tako konstantno prska-vlaži brašno. Najnovija verzija oklagije je presvučena teflonom. Mada se nama čini da je teško izmisliti neko novo pomagalo za pomoć u kuhinji, tako  elegantano, jednostavno i izdržljivo kao što je stara dobra oklagija.

Oklagija na slici

Oklagija na slici

O funkciji oklagije u neke druge svrhe u ovoj reportaži, nećemo govoriti (fotografija babe sa oklagijom).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *