Kuća Gljiva

Ovaj kapriciozan objekat u Njujorku izgrađen 1971 godine, bio je dizajniran da izgleda kao matična kraljica Ane Čipka. Mada ovaj objekat zbog specifične strukture, najčešće zovu Gljiva kuća. Maštovito i funkcionalno, gljiva kuća se sastoji od pet povezanih mahuna koje su u funkciji svakodnevnog života, dve sobe namenjene su gostima, a u sklopu objekta je i vrt.

Kuću je projektovao arhitekta Džejms Džonson (James Johnson) za investitore Roberta i Margaritu Antel (Robert i Marguerite Antell). Kuća Gljiva se svrstava među najneobičnije kuće na svetu. Četiri mahune koje čine veći deo kuće i jedan balkon, teže oko 80 tona, a postavljene su od 14 do 20 metara iznad zemlje. Ova kuća ima neverovatnih 4000 kvadrata stambenog prostora od toga oko 1500 kvadrata hodnika-pećina. U ovu kuću je ugrađeno ni manje ni više nego 9000 komada keramičkih pločica koje su postavljene širom celog objekta.

Izgradnja pet mahuna od betona i čelika koje je trebala izdržati osnova, nije bio ni malo lak zahtev. Nova velika soba ugrađena je u samo brdo, a do nje se jednostavno dolazi od glavnih mahuna stepenicama, a opremljena je fiber-optičkom rasvetom. Ova soba gleda na potok, vodopad i otvorene bazene sa vrućom vodom. Unutrašnjost nestvarno izgleda, kao neka urađena animacija enterijera… Kuća Gliva je jedinstvena stambena skulptura, a kod svih prolaznika izaziva divljenje i čuđenje.

Kod arhitekata može sasvim sigurno izazvati erupciju novih arhitektonskih rešenja i projekata. Ko zna, možda dok gledate fotografije i čitate tekst o Kući gljiva, dobijete ideju da napravite upravo jedan takav Hotel ili restoran.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *