Majoran

Majoran-Origanum Majorana
Smatra se da je mesto porekla biljke Majoran istočno Sredozemlje. Najčešće se uzgaja na područjima sa umerenom klimom, jer je izuzetno osjetljiv na mraz. Pominju ga još u starom Egiptu, gde je bio posvećen bogu Ozirisu. Zbog svojih odličnih lekovitih svojstava, preporučivali su ga Hipokrat, Hildegard i Paracelsus iz Bingena. Majoran je još poznat pod nazivima: mažuran, majorana, majuran, mažuranka, mažuran vrtni, mažuran divlji, a latinski naziv je Origanum Majorana

Majoran naraste najviše do 50 cm visine, ima tanke crvenkaste veoma razgranate stabljike i sitne srcolike listove pokrivene sa malim dlačicama. Listovi su mali i imaju kratke peteljke, a cvetovi su beli ili bledoružičastocrveni. Biljka je izuzetno aromatična i gorkog je ukusa. Vreme cvetanja je u julu i avgustu, zavisno od staništa. Sušimo je brzo na toplom i prozračnom mestu u hladu.
Majoran pomaže protiv grčeva, izlučivanje kod upale grla, te umiruje živce. Čaj od majorana pomaže kod prehlada i bronhitisa. U kozmetičkoj industriji se koristi u preparatima za negu masne i nečiste kože. Majoran je zaista jedna impresivna lekovita biljka obzirom na sastav eteričnih ulja, često se upotrebljava u aromaterapiji, za ublažavanje simptoma astme, bronhitisa, glavobolja, upale sinusa ili probavnih tegoba kao što je nadutost, mučnina i žgaravica. Osim toga dodaje se i u ulja za masažu gde pomaže pri oslobađanju bolova u mišićima, a koristi se i kao tonik za ublažavanje stresa. Efikasno se bori protiv virusa i bolova koje se vežu uz prehlade, ospice, zauške ili boginje. Ima antibakterijska svojstva koja mogu štititi od trovanja hranom, bakterijskih upala debelog creva, probavnog sistema, urinarnog trakta. Ulje majorana izuztno pomaže i kod neredovnih ili bolnih mesečnih ciklusa i simptoma vezanih uz problem bolnog mesečnog ciklusa. Pomaže i kod revitalizovanja kose i preporučuje se kosu isprati sa rastvorom majorana.

Majoran je jedna od retkih biljaka koja ima jaču aromu kada je osušena nego kao sveža. Sasvim sigurno jedno od najpopularnijih jela u kome je neizostavan je pica, pa ga ujedno nazivaju pica začin. Majoran je začin koji u pravom smislu reči postaje lek, a ako možete birati, uvek koristite sveži majoran Ako ga koristite svežeg onda je i aromatičniji, a sa dužim kuvanjem gubi aromu, te je poželjno da ga dodate pri kraju kuvanja. Preporučuje se da suvi majoran uvek dodajete na početku kuvanja. Od Majorana možete pripremiti blagotvorni čaj koji podstiče apetit i ublažava grčeve u želucu. Flavonoidi koje poseduje, imaju sedativna svojstva, što pomaže kod nesanice, glavobolja ili migrena. Smanjuje zubobolju, istegnuća i ukočenih zglobova te bolove kod artritisa Jače doze imaju umirujući i antidepresivni efekat, stvarajući kod osobe lagano euforično raspoloženje.

Flavonoidi deluju i antioksidativno, tako da se smatra da konzumiranjem smese od majorana može pomoći kod znatnog smanjenja sakupljanja holesterola na zidove krvnih žila poboljšati cirkulaciju krvi. Majoran može efikasno delovati i na snižavanje krvnog pritiska i rizika od srčanog udara te izliva krvi u mozak. Čaj od Majorana pospešuje znojenje i oslobađanje toksina preko kože. To je naročito važno i kod groznice koja se javlja kao simptom kod prehlada i gripe. Ovaj čaj možete poslužiti i kao osveženje tokom leta.

Najnovija naučna istraživanja Majorana potvrđuju da je lekovit pa ga preporučuju čak i kod bolesti AIDS-a, HIV-a i Alchajmerove bolesti, mišićnih grčeva, mišićne distrofije i psihičkih bolesti. Majoran koristimo kao antispazmodik koji sprečava tačnije smanjuje i leči grčeve, bez obzira na to o kojoj vrsti se grčeva radilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *