Mirkotalasna peć

Kuvanje hrane pomoću mikrotalasa je otkrio Persi Spenser tokom izgradnje jednog radarskog sistema. Dok je radio sa uključenim radarom primetio je nešto veoma čudno, njegov kiriki slatkiš u njegovom džepu je počeo da se topi. Pošto je bio čovek od akcije i već je imao 120 patenata, brzo je shvatio mogućnosti. Prvo jelo koje je namerno grejano mikrotalasima su bile kokice, a potom jaje (koje je eksplodiralo eksperimentatorima u lice).


0

Spenser je svoje novo otkriće, mikrotalasnu peć, napravio 1947. godine, a bila je veličine frižidera. Patent za mikrotalasno kuvanje je 1946. godine prijavio Rejteon. Dimenzije prve mikrotalasne peći su bile impozantne, visine skoro 2 metra i težine oko 340 kg, trošila je oko 3 KW. Prvi primerci koji su se našli u radnjama 1954. godine su bili snage 1600 W, a koštali su 2000 do 3000 $. Prve mikrotalasne peći su se počele koristiti još 1950. a tek kasnije su postale popularne.

1
3

Kokice se u Severnoj Americi isključivo spremaju u mikrotalasnoj peći, a čak imaju i posebno “kokice” dugme koje služi za posebno pripremljene kesice kukuruza kokičara. Stare metode sa vrućim vazduhom i kokičanjem su već zaboravljene.

24

Prvi veliki prodor na tržište je zabeležen u Americi 1975. godine kada je prodato milion mikrotalasnih peći i od tada se mikrotalasna peć sve više viđa u kuhinjama. Procenjuje se da trenutno 95% američkih domaćinstava ima mikrotalasnu peć. Kako je poznato da mikrotalasna peć ipak zrači i ka spoljašnjosti, došlo se do ideje da se ta energija iskoristi. Već su realizovani punjači baterija mobilnih telefona koji se postavljaju blizu mikrotalasne peći da bi koristili „odbeglu“ mikrotalasnu energiju. Naravno, oni rade samo dok je peć uključena.
Da li vi koristite mikrotalasnu peć to ne znamo, ali oni koji je koriste sigurno o ovom izumu imaju pozitivno mišljenje. Sigurno je da u sadašnjem vremenu sve bržeg načina života, mikotalasna peć olakšava mnogima ionako sve kraće vreme koje imaju za pripremu obroka zbog poslovnih i porodičnih obaveza.

U1295557INP (RM) TMH 10/25/2011

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *