Molekularna gastronomija pronašla svoj put od Srbije do Abu Dabia

Molekularna gastronomija predstavlja inovativan pravac pripremanja pića i hrane, potpomognut fizičkohemijskim i biohemijskim procesima. Ovaj tip gastronomije, nastaje u svetu kao pojam početkom 90-tih. Na ovim prostorima, ovu sjajnu priču po prvi put započinje Uroš Zavarko iz Novog Sada sa još nekoliko svojih kolega.

Uroš je želeo učiniti korak više, te je svoje iskustvo iz Molekularne gastronomije, želeo podeliti sa drugima i tu ideju sprovesti u nekom od poznatih restorana u svetu. Što je zamislio, to je i uspeo!

Uz puno razmišljanja, priprema i poslatih ponuda za saradnju, dobija pozitivan odgovor i to ni manje ni više nego iz Abu Dabia. Pre izvesnog vremena kada smo razgovarali, Uroš nam najavljuje da se sprema put Abu Dabia, jer je dobio poziv za rad u elitnom restoranu u tom gradu. Dok čitate ove redove, Uroš Zavarko je stigao u ovaj grad i već započeo rad u pomenutom restoranu, čiji su ga vlasnici angažovali, kako kaže za sada u naredne dve godine. Njegova pozicija u ovom elitnom restoranu je Chef de Partie.

I ne samo da je počeo raditi, nego je već održao i svoju prvu prezentaciju. Poziv za njegovu prezentaciju, uputili su vlasnici svetski poznatog i nagrađivanog restorana Nolus iz Abu Dabia. Osim vlasnika ovog restorana, poziv za prezentaciju su mu uputili i investitori novog restorana u istom gradu. Prezentacija je urađena kako nam je rekao, radi usavršavanja Molekularne kuhinje.

Tokom prezentacije je uradio izuzetno zanimljivu rekonstrukciju, već postojećeg jela. Evo kakav je specijalitet promovisao Uroš Zavarko: Losos sa rižotom od šafrana, crnim susamom, kavijarom od nara, geliranom limetom, penom od limuna i gelifikovanima sosom od krastavaca. Ovaj specijalitet je nazvan „Salmon risotto on my way“.

Uroš nam je u razgovoru rekao, da je njegova prezentacija odlično prihvaćena. Još nam je napomenuo, da već ima zahteve od mnogih poslovnih ljudi koji su bili prisutni na njegovoj prezentaciji, a koji se bave gastronomijom u Abu Dabiu i drugim gradovima ove bogate zemlje, da održi još nekoliko sličnih prezentacija.

Ono što je sada već izvesno, da ćemo pratiti sva dešavanja i aktivnosti Uroša Zavarko u ovoj dalekoj zemlji. Obećavamo vam i izuzetno atraktivne tekstove, propraćene zanimljivim fotografijama. Teme koje planiramo pratiti, biće posvećene svakako kulinarstvu, počevši od svetske gastronomije, molekularne gastronomije, karvinga i mnogih drugih tema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *