Priča o Dimnjaku

Dimnjak je okomita konstrukcija, većina ih je izgrađena uspravno na kućama, zgradama, brodovima ili industrijskim postrojenjima, da dim može što lakše izaći na temelju efekta dimnjaka..
Na najstarijim kućama se odvođenje dima sa ognjišta vršilo preko potkrovnog prostora. Prvi dimnjaci se pojavljuju još u 15. veku kada su počeli da se protežu iznad krovova i odvode dim izvan kuća. Prvi dimnjaci su bili drveni odnosno od drveta i ilovače, ali kasnije uglavnom iz protivpožarnih uslova se zidaju dimnjaci od opeka.

Dimnjak može biti napravljen od cigala (zidanjem) ili od betonski cevi ili od cevi izrađenih od nekog drugog materijala. Na našim prostorima se često umesto reči dimnjak koristi i termin odžak, koja potiče iz turskog jezika. Jedan gastro pab u francuskoj se zove tri dimnjaka, a postoji od 1400 godine! Na zgradi ćete primetiti samo dva dimnjaka, no ime su dali francuski zatvorenici, jer je zgrada izlazila na tri strane, te ostade ime tri dimnjaka.


U Kragujevcu je odlučeno da će biti restaurirana jedna od najstarijih građevina pravljena još 1882. godine. Na dimnjaku je spomen ploču o razdvajanju dimnjaka od zgrade te godine, postavio Kralj Milan. Sa ovih krajeva su izuzetno poznati majstori koje zovu Crnotravci, poznati kao vredni i hrabri ljudi koji zidaju sve ono što je na velikoj visini, a to znači i dimnjake. Jedan od njih je izgradio preko 100 dimnjaka, a najvišlji na kome je radio, imao je neverovatnu visinu od 300 metara. O neimarskoj veštini Crnotravaca najbolje svedoče zdanja koja su zidali – Ruska crkva u Beogradu, hoteli „Moskva” i „Bristol”, Geološki zavod, Filološki fakultet, staro zdanje pošte kod Železničke stanice… Prema nekim procenama, Crnotravci su izgradili oko 70 odsto gradskog jezgra Beograda.


U Rijeci na Mlaci neki su se pobunili jer je trebalo srušiti stari dimnjak u energani iz 1907 godine. Srećom još jedan stariji dimnjak je pod zaštitom te će ostati sačuvan. Fumari sa ostrva Lastovo u hrvatskoj su bili poznati po izgradnji dimnjaka. Karakterističan je i jedinstven lastovski arhitektonski stil 17. i 18. veka neobičnog i zanimljivog izgleda. U međusobnom takmičenju samih Lastovaca da im dimnjak ispadne što bolji od onog drugog, svaki novi fumar bio je sve neobičniji i orginalniji. Ukrasi koje su pravili su neobični i šaroliki, od običnih kupa kanalica do životinjskih rogova kao urok zlim očima ili ruganje komšiji.

Jedan od sigurno najpoznatijih dimnjaka na svetu je onaj u Vatikanu. Poznato je da tokom spaljivanja glasačkih listića, tamniji dim obaveštava okupljene koji su napolju, da Papa još nije izabran. Poznato je da svi nestrpljivo čekaju spaljivanje glasačkih listića i beo dim, jer kada se on pojavi, zna se da je u tom trenutku izabran novi Papa. Takođe poznati dimnjaci su sasvim sigurno oni sa broda Titanik. Svaki put kada gledate te dimnjake, zapitate se kako su se do tada provodili putnici ovog broda, a kako su se osećali kada su saznali da će čuveni brod Titanik potonuti. Sve u svemu, svaki dimnjak je svedok istorije jedne kuće, zgrade i mnogih istorisjkih dešavanja.

Vatikan odabir novog Pape

Sponzor teksta o dimnjacima “Matel” d.o.o.

Zlatiborski put bb
Bela Zemlja-Užice Srbija
tel: +381 31/ 571-526
mob: +381 64/ 237-1997
email: office@matel.rs
www.matel.rs
Ako želite tokom hladnih dana, dobar cug u dimjaku i toplinu u vašem domu…pozovite odmah Matel d.o.o.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *