Slow Food

Slow Food je međunarodni pokret koji je osnovao Carlo Petrini 1986-te godine. Ovaj pokret je nastao iz prijateljstva okupljenih oko Carla Carlina Petrinija, Azija Citija, Piera Sarda i Giovannija Ravinalea iz mesta u Pijemontu, čudnog imena Bra.


Ovaj pokret se promoviše kao alternativa fast food-u, a nastoji očuvati tradicionalne i regionalne kuhinje i podstiče uzgajanje biljaka, semena i stoke karakterističnih za lokalni ekosistem. Pokret se od tada proširio na globalnom nivou na više od 100.000 članova u 150 zemalja.

Njegovi su ciljevi održivi razvoj proizvodnje hrane i promocija lokalnih malih preduzeća, uporedno sa političkom agendom, usmerenom protiv globalizacije poljoprivrednih proizvoda. Ova zajednica je protiv brzog načina života i protivi se nestajanju tradicije i nezainteresovanosti za ukus, poreklo hrane, a smatraju da izbor hrane itekakako utiče na ceo svet. Pravo na uživanje je jedna od centralnih tema Slow Food filozofije. Osnivači ovog pokreta su se počeli susretati sa apsurdima industrijske poljoprivrede i poražavajućim posledicama koje ona ima i to ne samo na male proizvođače čiji su proizvodi simboli kulturne i gastro različitosti već i za bioraznovrsnost sorti. Otvaranje fast food restorana u srcu italijanske prestonice i na simboličkom je nivou predstavljao veliki udarac za zemlju koja je poznata po jednoj od najraznovrsnijih gastro baština na svetu.

Carlin i prijatelji su se pravoj invaziji otvaranja fast food restorana, suprotstavili upravo osnivanjem pokreta, a kao simbol Slow Food-a su izabrali životinjicu koju većina zemljoradnika smatra štetočinom: puža. Ovim potezom su verovatno želeli reći da u pristupu nove ekogastronomije, postoji duboka svest o važnosti i ulozi svakog organizma na čitav svet. Slow Food je kvalitetna veza između proizvođača, vlasnika restorana, korisnika, međunarodnih institucija koji žele zaštitili lokalnu kulturu vezanu za hranu, podržavajući prvenstveno na taj način prvenstveno seljake i farmere.
Moto međunarodnog pokreta Slow Food je: “Dobra, čista i fer”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *