Zidni sat kroz istoriju

Značajan razvoj u preciznosti satova, javio se 1657 godine sa pronalaskom sata sa klatnom. Još ranije je Galilej imao ideju da iskoristi njihajuće klatno za pokretanje satnog mehanizma.

Furniture10

Kristija Hajgens se, međutim, obično smatra za pronalazača. On je napravio matematičku formulu odnosa dužine klatna i vremena (99,38 cm ili 39,13 inča za jednu sekundu vremena) i dao da se prvi takav sat napravi. Engleski sajdžija Viljem Klement je 1670. godine napravio „uspinjač sa sidrom“, za razliku od Hajgensovog „uspinjača sa krunom“. Za nepunu generaciju dodate su i kazaljke za minute i sekunde.

C3357v1GB-753879

Uzbuđenje zbog sata s klatnom privuklo je pažnju dizajnera koji su napravili razne oblike satova. Napravljeno je kućište za smeštanje sata s klatnom. Engleski sajdžija Viljem Klement je izmislio ovo kućište 1670. godine. Otprilike u isto vreme kućišta su počela da se izrađuju od drveta sa licem od staklenog emajla. Eli Teri je 17. novembra 1797. godine prvi patentirao sat. On je poznat kao osnovač američke industrije satova.

antique-wall-clock2

Prvi zidni satovi sa pogonom na tegove rađeni su od gvožđa i bili su po tipu i obliku slični crkvenim satovima, a kačili su se na zid ili u kutiju za sat. Na njihovim kućištima stidljivo se provlače elementi gotike, a tegovi sata su od kamena ili su to vreće sa peskom. Na najstarijim gotskim satovima nema signature majstora niti je zabeleženo ime grada gde su načinjeni.

C417 Cuckcoo_edited-1blog-170

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *